De Ruurhoeve: nieuw voedselbos in 2 dagen aangeplant

Nieuws | Thema: Voedselbossen

april 30, 2021

De Ruurhoeve: nieuw voedselbos in 2 dagen aangeplant

Het planten kon afgelopen maand eindelijk beginnen op de vijfde locatie van het Koepelplan Voedselbossen. Boer Corné Ansems legt op grond van de gemeente Eersel 1 hectare voedselbos aan in Meerven, Vesssem.

Sjef van Dongen van Fruits for Life heeft voor deze 1 ha het ontwerp en plantkeuze gemaakt. Dat heeft geleid tot een aanplant in ronde bogen met 5 meter ruimte ertussen. De eerste jaren kan nog gemaaid worden (gras/witte klaver), maar geleidelijk aan gaan de rijen dichtgroeien.

In elke rij staan uitgekiend diverse soorten bomen zoals appel, pruim, noot, tamme kastanje, etc. maar ook struiken als honingbes en vlier. Zo ontstaat een zeer gevarieerd pallet aan toekomstige vruchtbomen en -struiken, die in de toekomst eventueel ook machinaal geoogst kunnen worden. Er is tegelijk een watervoorziening via druppelirrigatie aangelegd om de aanplant de hete zomers van tegenwoordig door te helpen.

Als laatste begonnen, als eerste helemaal klaar!

Sjef van Dongen plant de locatie in Vessem in twee (!) dagen in zijn geheel helemaal aan. De andere vier locaties van het Koepelplan zijn al veel eerder gestart met aanplant en planten ook volgende winter nog verder aan.

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!