“Sinds jaren zeventig zijn we bezig met het verduurzamen van ons huis”
januari 7, 2020
“Sinds jaren zeventig zijn we bezig met het verduurzamen van ons huis”
Door: Mayke Westerink
Een klimaatneutraal Nederland in 2050, dat is ons streven. Een manier om dit te realiseren is het aardgasvrij maken van woningen. Johan Vermunt (74) en zijn vrouw Willy Janna Vermunt (75) zijn hier al ruim veertig jaar mee bezig.
De woning van Johan en Willy is aangenaam warm op deze winterdag, alsof de kachel de afgelopen uren flink heeft gestookt. Maar als je verder rondkijkt zie je geen kachel. Het huis heeft iets Scandinavisch, met houten elementen en warme kleuren. Dat is ook niet gek, legt Johan later uit. Het is een modulewoning uit Denemarken. De wanden zijn gevuld met boeken en beeldjes uit verre landen. Johan werkte jarenlang in de scheepvaart, waardoor hij de hele wereld over reisde.
We zijn in het West-Brabantse dorpje Zegge, waar Johan Vermunt is geboren en later weer naar terug verhuisde met zijn vrouw Willy. Willy schenkt de thee in terwijl ze uitgebreid vertellen over hun woning en hun keuze voor aardgasvrij wonen.
“Het begon toen we deze woning lieten bouwen… Nee, eigenlijk al daarvoor hè Johan”, Willy kijkt naar haar man, die verder vertelt. “Ja, het begon al met de oliecrisis in 1973. Het gas werd steeds duurder en we vroegen ons af hoe we dat konden opvangen.” In die tijd hadden alle huizen enkelglas en de isolatie was slecht. “De slaapkamers waren slecht verwarmd, dus ’s avonds holde je naar je bed om warm onder de lakens te liggen. Zo koud was het. Mijn zwager vertelde over dubbelglas om de stookkosten te verlagen. Dat hebben we gedaan, en we hebben toen ook gelijk de zolder en spouwmuren laten isoleren.”
Mensen uit de straat verklaarden de twee voor gek: waarom zou je daar zoveel geld aan uitgeven? Maar toen bleek dat het huis veel aangenamer was geworden én het gasverbruik halveerde, ging ook de rest van de straat overstag.
Aardgas eruit
Zo vooruitstrevend zijn Johan en Willy altijd gebleven. In 1985 verhuisden ze naar hun huidige woning in Zegge: een vrijstaande prefab woning uit Denemarken met driedubbelglas en een luchtcirculatiesysteem, met warmteterugwinning. Driedubbelglas was een unicum in deze tijd. Niet veel later legden ze de eerste zonnepanelen op het dak en twee jaar geleden kwam hun meest recente aanwinst: warmtepompen voor verwarming en warm water. Het hele huis is nu aardgasvrij.
Dat laatste ging niet zonder slag of stoot. “Daar hebben we nog grijze haren van. We hebben stad en land afgebeld, maar de meeste bedrijven wilden er niet eens aan beginnen”, vertelt Johan. Toch hield het paar vol en uiteindelijk vonden ze een bedrijf dat mee wilde werken om de warmtepompen aan te sluiten.
Ze hebben er nog geen dag spijt van gehad. “Ik kan het echt iedereen aanbevelen. Als je de ruimte en het geld hebt om er in te investeren, krijg je er genoeg voor terug. Gewoon doen!” Vooral wanneer een cv-ketel aan vervanging toe is, raadt Johan het aan om naar alternatieven te kijken. En als er geen ruimte is voor een warmtepompsysteem, ziet hij alsnog veel kansen voor een energiezuinig huis. “Begin met zonnepanelen, ledverlichting en betere isolering.”
Steentje bijdragen
Johan en Willy willen op deze manier hun bijdrage leveren aan een betere wereld. Energiebesparing doen ze voornamelijk voor het milieu en om de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen te beperken. En omdat ze minder hoeven te stoken, is het beter voor hun gezondheid: de lucht is veel minder droog. Ze inspireren hun omgeving, net zoals in de jaren zeventig, nog steeds. De overburen hebben inmiddels zonnepanelen besteld en kennissen hebben door het advies van Johan en Willy besloten om van het gas af te gaan.
Naast het huis verduurzamen, rijden Johan en Willy al jaren hybride en vliegen doen ze sinds het pensioen van Johan ook niet meer. “We hebben heel de wereld al gezien, maar nergens is beter dan thuis”, lacht Willy.
In de wintermaanden is Johan vrijwilliger bij Natuurwerkgroep Gemeente Rucphen. Deze groep is aangesloten bij de BMF. In de zomer inventariseert hij planten voor Floron en doet hij wandelingen voor IVN, KNNV Natuur Monumenten en Staatsbosbeheer.
Wil jij je huis verduurzamen of aardgasvrij wonen? Hier staan handige tips.
Of kijk onder het thema Energie om te zien wat wij doen voor de energietransitie.
Tags:Neem contact op
Laatste nieuws
-
Nieuws31 oktober 2024 Dichtwedstrijd: geef de Brabantse natuur een stem!
-
Nieuws31 oktober 2024 Rechten voor de natuur in Brabant - BMF-lezing 2024
-
Nieuws22 oktober 2024 Samen op zoek naar antwoorden op vragen over afval
-
Nieuws22 oktober 2024 In heel Brabant activiteiten voor Nacht van de Nacht
-
Nieuws22 oktober 2024 Terugblik Masterclass Natuurinclusieve Energietransitie