Natuurnetwerk Brabant & Natura 2000

Verbinden van natuur

Het typisch Brabantse landschap beschermen wij als Brabantse Milieufederatie. Dat doen we door het vergroten van natuurgebieden en deze onderling met elkaar te verbinden. In het Natuurnetwerk Brabant ontstaat er zo ruimte voor planten en dieren.

Natura 2000-gebieden

Om kwetsbare natuurgebieden te beschermen is er Natura 2000. Dit is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In Brabant zijn er zo’n 20 Natura 2000-gebieden met bijzondere leefgebieden en soorten. Waarom zijn deze gebieden zo belangrijk? Omdat ze laten zien wat Brabant ook is. Het geeft de oorspronkelijke basis weer van natuur en landschap in onze provincie van Europese betekenis.

Van Markiezaat en Brabantse Wal tot Bossche Broek, van Loonse en Drunense Duinen tot Oefelter Meent, van Kempenland tot Biesbosch. Waar je in Brabant ook bent. Nergens is de waardevolle natuur ver weg.

Natuurnetwerk Brabant

Goede verbindingen tussen natuurgebieden zijn belangrijk. Daarom werkt de BMF samen met partners aan het Natuurnetwerk Brabant. Het Natuurnetwerk Brabant verbindt natuurgebieden met elkaar door middel van de ecologische verbindingszones.

Het Natuurnetwerk vergroten we door onze achterban te stimuleren om zelf nieuwe natuur aan te leggen. En deze natuur ook toe te voegen aan het netwerk. Hiervan zijn overal in Brabant al mooie initiatieven te zien. Zo heeft de familie Van Lanschot, eigenaar van Landgoed Zwijnsbergen, het voormalige landbouwperceel Jonkers Weide omgevormd tot natuurgebied.

Doe zelf mee

Wil je een goed idee voor natuurontwikkeling? Of wil je zelf een stuk natuur aanleggen? Word dan Brabantse natuurpartner. Kijk op www.groenontwikkelfondsbrabant.nl voor de mogelijkheden. Of download het document ‘Subsidies en Fondsen voor groene burgerinitiatieven’ van de Provincie Noord-Brabant.

Meer weten over het Natuurnetwerk Brabant is te vinden bij de provincie Noord-Brabant. Of bekijk de factsheet van Algemeen Natuurnetwerk Brabant.

Onze andere projecten

BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!