Eerste groenwachters krijgen certificaat 

Nieuws | Thema: Juridische zaken

april 26, 2023

Eerste groenwachters krijgen certificaat

Man loopt door het bos, met een verrekijker om zijn nek.

De eerste lichting Brabantse groenwachters hebben deze maand hun certificaat ontvangen. Tijdens een feestelijke, hybride sessie werden de certificaten uitgedeeld door beleidsmedewerker natuur en landschap Joyce Verschoor en beleidsmedewerker juridische zaken Hetty Gerringa. 

Nadat de laatste ervaringen met het uitwerken van de casussen waren besproken en Hetty Gerringa een interessante afsluitende lezing over gemeentelijk bomenbeleid gaf, hieven de cursisten collectief het glas. “Veel bijgeleerd, veel betrokken cursisten, dat is het beeld dat blijft hangen na deze eerste cursus,” zegt Joyce Verschoor. “Als Brabantse Milieufederatie willen we dan ook zeker een vervolg geven aan de training.” 

Burgerexpert bomen en ander groen 

In totaal volgden 14 Brabanders de intensieve training van 5 avonden van de Brabantse Milieufederatie (BMF). Onder leiding van deskundigen van de BMF en gastsprekers zijn de cursisten opgeleid tot burgerexpert voor de bescherming van bomen en groen in stad en boerenland. 

Hetty Gerringa: “De geslaagden kunnen nu aan de slag met het adviseren van de overheden om bomen en ander groen beter te beschermen in hun beleid. En als dat nodig is een zienswijze of bezwaar schrijven tegen een vergunning voor het kappen van bomen. Ook kunnen ze voorstellen doen voor het uitbreiden van het groen of bos in hun omgeving en daarvoor subsidie bij de provincie aanvragen”. 

Groenwachters in actie 

De gloednieuwe groep Groenwachters is enthousiast om aan de slag te gaan. Zo zei één deelnemer: “Ik kijk met voldoening terug op de Groenwachter cursus. En kan ook zeker andere mensen een stapje verder helpen!”  

De samenwerking tijdens de cursus smaakten voor sommige deelnemers ook naar meer. Twee deelnemers uit Tilburg voelden er wel wat voor om samen aan de slag te gaan, onder de naam Groenwachters Tilburg 

 Brabant is een groep kundige experts bomen en ander groen rijker!  

Training groenwachter 

De training bestond uit een intensief programma van vier theorieavonden en een praktijkstudie met een groepscasus. 

De theorieavonden behandelden de juridische bescherming op provinciaal, gemeentelijk en nationaal niveau, soortenbescherming en bomen, de bossenstrategie en provinciale subsidies voor uitbreiding van bos en groen en handhaving van de wetgeving. Voor de casus werkten de deelnemers een aantal vragen uit over het kappen van bomen en wat daartegen gedaan kan worden. Daarnaast konden zij aan de hand van de gemeentelijke bomenverordeningen van Breda, Tilburg en Meierijstad aan de slag met ideeën voor een goed bomenbeleid in de eigen gemeente. 

Kortom, na de training weten de deelnemers beter hoe bomen en groen beschermt kan worden in Brabant! 

Heb je interesse in een volgende training in het teken van de verbetering van je leefomgeving? Meld je nu aan voor de interesselijst en blijf op de hoogte van nieuwe cursussen. 

Meld je aan voor de interesselijst!

Meer te weten komen over hoe jij in actie kan komen tegen de kap van bomen in je omgeving? Lees onze blog met handreiking hier.

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  17 mei 2024 BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant
 • Nieuws
  03 mei 2024 Oprichting voedselbos ‘De Noteneters’ met steun van het BMF activiteitenfonds
 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025

Meer nieuws