Maak van jouw wijk een koele, groene oase

augustus 28, 2019

Maak van jouw wijk een koele, groene oase

De afgelopen weken was het weer zover, overdag staat het zweet je op de rug. Als je vrij bent, is het te warm om lekker op het terras te zitten, je aangeplante tuintje verdort voor je ogen en wil je eenmaal naar bed, dan slaap je slecht door de hitte. De hitte heeft veel invloed op jouw woongenot, dat van je gezin en de natuur in jouw wijk. Hittegolven zorgen voor veel ongemak, gelukkig kunnen we er iets aan doen.

Warme, droge zomers komen steeds vaker voor. De afgelopen 25 jaar waren er 13 (!) hittegolven in Nederland. Gemiddeld om het jaar hebben we dus te maken met extreme temperaturen en dat is niet normaal. De 13 hittegolven daarvoor waren namelijk verspreid over een tijdsperiode van 100 jaar.

Klimaatverandering is een complex probleem. We hebben gelukkig  wel enige invloed op de nadelige effecten van deze temperatuurstijging. Samen met jouw buren, straat of wijk kan je de overlast van de hitte en droogte tegengaan en jouw woongenot verhogen. Een win-winsituatie dus!

Natuurlijke verkoeling

Vergeet die dure, energieverslindende airco’s. Het biedt tijdelijk verkoeling, totdat je oververhit raakt van de energierekening die erop volgt. Verkoeling kan makkelijker, goedkoper en duurzamer. Kies voor oplossingen waar je nog jaren profijt van hebt. Maak van je huis en tuin een koele, groene oase.

Een groen dak of groene gevel helpt tegen de hitte. De groene plantjes, zoals sedum, zorgen ervoor dat het dak koel blijft in de zomer. Het draagt bij aan de isolatie van je huis tegen warmte, maar ook kou in de winter. Een groen dak zorgt er daarnaast voor dat zonnepanelen op een plat dak beter werken. Als het dak te warm wordt, kunnen zonnepanelen minder goed groene stroom opwekken.

Planten die groeien op het dak kunnen ook beter water vasthouden in tijden van hevige neerslag. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit, maar het ziet er vooral heel mooi uit.

Bespaar geld met regenwater

Hitte kan je daarnaast voorkomen door  je tuin onder handen te nemen. Maak deze zo groen mogelijk. Vervang de bestrating door meerjarige planten, leg een grasveld aan of maak een geveltuintje. Wil je het grootser aanpakken, plant dan een boom.  Als je veel groen plant in jouw tuin, dan kan je de temperatuur met een aantal graden verlagen. Op een zonnige dag merk je direct dat jouw tuin koeler is dan die van de buren. Daarnaast verhoog je de biodiversiteit en trek je vogels en  vlinders aan.

Een tuin met veel groen hoef je ook minder vaak te besproeien. Als het regent kan het water namelijk makkelijker in de grond trekken. Regenwater heeft de perfecte kwaliteit voor het besproeien van de tuin en het is nog gratis ook. Plaats een regenton en wordt ‘eigenaar’ van het water. Het meeste regenwater gaat namelijk rechtstreeks het riool in. En dat is zonde!

De bodem in een groene tuin houdt het water beter vast en geeft deze af bij warm weer. Hierdoor droogt jouw tuin – en de natuur in de omgeving – minder snel uit. Dat scheelt geld en kostbaar drinkwater. Wil je nog een stap verder gaan, koppel je dak dan af. Het water loopt dan direct jouw tuin in en infiltreert in de bodem via een grindbed of speciale infiltratiekratten. Je hoeft dan minder vaak water te geven en kunt meer genieten van jouw groene oase.

Gemeenten stimuleer buurtinitiatieven

Veel stappen kan je al zelf zetten om ook in tijden van hitte heerlijk te blijven wonen. Maar wil je jouw straat of wijk aanpakken, werk dan vooral samen met je buren. Het afkoppelen van daken en het aanleggen van groene daken leent zicht uitstekend voor buurtinitiatieven. Gezamenlijk heb je meer kennis, je bespaart kosten voor materiaal en de inhuur van specialisten. Zo houdt iedereen er naast een koeler huis, er ook een groener uitzicht aan over.

Om te zorgen dat initiatieven van de grond komen is het belangrijk dat gemeenten dit soort projecten actief stimuleert. Gemeenten kunnen samen met bewoners een plan maken om de wijk groener te maken, bewoners advies op maat geven voor het vergroenen van hun huis en tuin of helpen bij de aanschaf van regentonnen.

De Brabantse Milieufederatie vertegenwoordigd lokale  natuur- en milieuorganisaties. Wij roepen alle Brabantse gemeenten op om particuliere initiatieven rondom klimaatadaptatie te omarmen en financieel te ondersteunen bij de aanschaf van materiaal of het inwinnen van technisch advies. Inwoners en overheid kunnen zo samen bijdragen aan het oplossen van de gemeentelijke klimaatopgave. Zo maken we van woonwijken koele, groene oases!

Tags:

Neem contact op

Profiel Misha Mouwen

Misha Mouwen

Water & Klimaat en adjunct-directeur