Energietuinen

Energietuinen

Energietuinen zijn zonneparken of windparken waar je letterlijk en figuurlijk energie van krijgt. Met Energietuinen Nederland willen we zichtbaar maken dat grootschalige opwek van duurzame energie ook mooi kan zijn én kan samengaan met natuur en recreatie.

De Energietuin is goed landschappelijk ingepast met veel ruimte voor natuur, landschap en biodiversiteit. Naast de opwekking van hernieuwbare energie kun je in deze tuinen wandelen, fietsen, spelen, recreëren en interessante dingen leren. De Energietuin inspireert en er is altijd genoeg om te ontdekken.

Landelijk project

In het landelijke project ontwikkelen we als Natuur- en Milieufederaties minstens twee grensverleggende Energietuinen. Waarbij we een integraal ontwerp maken voor energieopwekking, natuur én landschap. Het ontwerp en realisatie gebeurt in co-creatie met omwonenden, lokale bewonersinitiatieven en lokale energiecoöperaties. Zo wordt de Energietuin niet alleen vóór, maar ook dóór burgers gerealiseerd!

Er zijn al enkele voorbeelden in Nederland, bijvoorbeeld in Hengelo (Gelderland). In het landelijke project wordt al in Utrecht, Drenthe en Overijssel gewerkt aan een Energietuin.

Zie jij mogelijkheden voor een Energietuin in Noord-Brabant? Neem dan contact  op met de Brabantse Milieufederatie.

Neem contact op

Profiel Luc Spiegels

Luc Spiegels

Transitieadviseur Duurzame Energie

Onze andere energieprojecten