Energiecoöperaties en gemeenten ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

Nieuws | Thema: Duurzame energie

november 1, 2021

Energiecoöperaties en gemeenten ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

Photo by Andres Siimon on Unsplash

De Brabantse gemeenten in Hart van Brabant en de Coöperatie Energie Hart van Brabant hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Met de samenwerking willen de gemeenten en energiecoöperatie meer inwoners betrekken bij het opwekken van duurzame energie in de regio.

De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk en de Coöperatie Energie Hart van Brabant is getekend op 22 september en komt voort uit de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS). Hierin staat onder andere hoe en waar er grootschalig wind- en zonne-energie wordt opgewekt.

Meedenken, -doen en -profiteren

In de REKS is afgesproken dat alle inwoners van Hart van Brabant moeten kunnen meedenken en meebeslissen bij de ontwikkeling van duurzame energieprojecten. Denk aan windparken en zonnevelden.

Ook wordt er gestreefd naar 50% lokaal eigendom van de lokale omgeving. Dat betekent dat inwoners gezamenlijk voor 50% eigenaar moeten kunnen zijn van een project en zo direct invloed hebben op te nemen besluiten en financieel kunnen meeprofiteren van de opbrengsten van wind- en zonneparken in hun omgeving.

Lokale energiecoöperaties

Om inwoners actief te betrekken bij de ontwikkeling van energieprojecten, willen de 14 lokale energiecoöperaties in Hart van Brabant en gemeenten samenwerken. Het gezamenlijk doel daarbij is om het draagvlak te vergroten voor de duurzame energieprojecten uit de REKS.

“Rond 2012 zijn inwoners uit onze regio zich gaan verenigen en zijn er veel mooie energieprojecten tot stand gekomen, zoals de vier windmolens van burgerwindpark De Spinder,” zegt Jan Willem Revet, vertegenwoordiger van de 14 energiecoöperaties in de koepelcoöperatie.

“Dat soort projecten willen we voortzetten. Daar komt ontzettend veel kennis en kunde bij kijken, vooral wanneer je projecten in samenhang met de omgeving opzet. De komende jaren worden er meer wind- en zonneprojecten gerealiseerd. We willen als coöperaties onze opgedane kennis bundelen en onze kwaliteiten delen.”

Kennis- en expertisecentrum

Door de samenwerking met de gemeenten ontstaat er een gezamenlijk kennis- en expertisecentrum en kan de koepelcoöperatie professionele ondersteuning bieden aan lokale initiatieven bij de ontwikkeling van duurzame energieprojecten.

Revet: “Met de ondertekening is de eerste stap gezet, waar we in de toekomst nog jaren plezier van gaan hebben!”

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

Laatste nieuws

 • Nieuws
  16 juli 2024 Terugblik bezoek aan boer Eric: biologisch melkveehouder en landschapsbeheerder in de Maasheggen
 • Nieuws
  15 juli 2024 34 nieuwe natuurgidsen in Noordoost-Brabant met steun van het BMF-activiteitenfonds
 • Nieuws
  08 juli 2024 Handleiding Natuurvriendelijk Isoleren: zo houd je rekening met kwetsbare dieren
 • Nieuws
  04 juli 2024 Op de koffie in een klimaatbestendige tuin in den Dungen
 • Nieuws
  01 juli 2024 Terugblik waterwandeling Bossche Broek Zuid: veel interesse in natuurherstelmaatregelen

Meer nieuws