

Zoeken
februari 1, 2021
De Brabantse Milieufederatie ondersteunt met het Servicepunt Energie lokale natuur- en milieuorganisaties en energiecoöperaties die aan de slag willen met duurzame energie in Brabant. Daarnaast organiseren we het hele jaar bijeenkomsten en trainingen om mee te praten over lokale warmte- en energieplannen.
Dit zijn de 10 meest gestelde vragen én antwoorden over duurzame energie.
Er zijn ook veel landelijke kennisdocumenten die handig kunnen zijn bij beleidsvorming:
Als natuur- en milieufederaties adviseren we niet alleen, maar we laten ook zien dat een groene en duurzame energietransitie mogelijk is! Met het project Energietuinen willen de Natuur en Milieufederaties zichtbaar maken dat grootschalige opwek van duurzame energie ook mooi kan zijn én kan samengaan met natuur en recreatie.
Ondanks veel inspanningen en goede bedoelingen oogsten de concept-Regionale Energie Strategieën veel teleurstelling, kritiek en weerstand. Hoe kan het dat zo’n maatschappelijk relevant onderwerp zulke slechte recensies krijgt? Lees onze longread met een analyse over het proces en met aanbevelingen voor een succesvolle Brabantse RES 1.0.
Let op: dit gaat over de concept-RES. De BMF zal de definitieve RES-en (de RES 1.0) ook beoordelen.
De regionale energiestrategieën zijn wat ons betreft succesvol als de ambitie van de RES realistisch en hoog genoeg is, er maximaal wordt ingezet op energiebesparing, energieopwekking optimaal plaatsvindt in de gebouwde omgeving en bovendien zorgvuldig en met meerwaarde voor natuur en landschap wordt ingericht in het buitengebied, het proces participatief is en 50% lokaal eigendom duidelijk is verankerd.
Lees ook ons manifest met 14 aanbevelingen voor een succesvolle RES.
De BMF komt met name op voor de belangen van natuur, landschap en milieu en hebben oog voor burgerparticipatie en energiecoöperaties. De publicatie Natuur en landschap in de RES geeft handvatten voor een transparante en uitlegbare borging van natuur en landschap in de RES 1.0.
De handreiking Wind en zonneparken realiseren samen met inwoners geeft gemeenten praktische adviezen en voorbeelden van burgerparticipatie, waarbij gestuurd wordt op een zorgvuldig proces en lokaal eigendom. De Brochure Duurzame Energie voor Iedereen gaat dieper in op het betrekken van mensen met een smalle beurs bij de energietransitie.
Om bij te dragen aan procesparticipatie, organiseert de BMF diverse bijeenkomsten en trainingen voor haar achterban. Daarnaast is de BMF onderdeel van de Participatiecoalitie. Met onze kennis en ervaring komen goede plannen tot stand waar inwoners bij betrokken zijn en achter staan. We hebben geen winstoogmerk, maar wél oog voor mens, omgeving en natuur.
De Participatiecoalitie biedt:
Neem contact met ons op via brabant@departicipatiecoalitie.nl.
Als natuur- en milieufederaties vinden we het belangrijk dat ook de mensen die niet financieel kunnen of willen participeren, tóch zeggenschap krijgen over de locatie, exploitatie en opbrengsten uit het project. Bijvoorbeeld via lidmaatschap van een energiecoöperatie.
In de factsheet 50% van de lokale omgeving wordt punt voor punt uitgelegd hoe wij 50% lokaal eigendom zien. Ook handig: in deze Q&A over afspraken over participatie en lokaal eigendom in het klimaatakkoord vind je de meest gestelde vragen én antwoorden.
Bijna iedere gemeente heeft wel een lokale energiecoöperatie die activiteiten organiseert en daarmee het goede voorbeeld geeft. Heb je zelf een goed voorbeeld dat je graag met anderen deelt? Geef deze door!
Naast praktische ondersteuning bieden we ook verschillende kennisdocumenten en praktijkvoorbeelden:
In het document Aanbevelingen voor transitievisies warmte vind je uitgangspunten en voorwaarden voor een duurzame en participatieve Transitievisie Warmte.
Het document Transitievisie warmte in de praktijk geeft concrete praktijkvoorbeelden van een aantal gemeenten die plannen maken voor aardgasvrije wijken.
Wil je als wijkinitiatief zelf de mogelijkheden verkennen om van het aardgas af te gaan? Neem contact met ons op via brabant@departicipatiecoalitie.nl.
Lees meer over het jongerenproject Stand Up!.
Neem gerust contact met ons op als je nieuwsgierig bent naar welke initiatieven of organisaties bij jou in de buurt actief zijn. Of ga naar brabantsemilieufederatie.nl/lokaal en ontdek welke natuur- en milieuorganisatie in jouw gemeente actief is.
Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl