Angela Heetvelt: Hoe weet een vis waar hij moet afslaan?

Blog | Thema: 50 jaar BMF

september 14, 2022

Enthousiaste voorzitter Natuurgroep Gestel

Angela Heetvelt: Hoe weet een vis waar hij moet afslaan?

Angela Heetvelt is voorzitter van Natuurgroep Gestel, foto: Erik van der Burgt, BMF

Natuurgroep Gestel in Sint-Michielsgestel is zeer actief. De groep biedt voor een heel scala aan doelgroepen en leeftijden – al decennialang – talloze activiteiten. Het doel: begrip voor de natuur, door te zien en te beleven. De deskundigheid in de groep wordt breed gewaardeerd én benut. Voorzitter Angela Heetvelt ziet volop kansen voor natuurbeleving en biedt een mooi inkijkje in haar groene gedachten tijdens een educatiewandeling. Aan de oevers van de Dommel is het genieten geblazen, zo blijkt.

50 JAAR BMF | Door: Rens van Ginneken

De leerlingen van het Elde College hebben het getroffen bij het ‘uitje’ met hun biologiedocent: het is prachtig weer, gekwinkeleer van vogels klinkt over de ruisende Dommel nabij de waterkrachtcentrale en landgoed Zegenwerp, er groeit en bloeit van alles langs de oevers. En bovenal: ze treffen ook een zéér enthousiaste en deskundige gids in de persoon van Angela Heetvelt. De leerlingen komen met vele verrassend slimme vragen en bemerkingen voor hun gids, die daarop meer dan graag antwoord geeft.

Eenden, beekjuffers en waternavel

“Zitten hier bij het water niet veel muggen?” (Nee, want daarvoor stroomt het te snel). “Er staan hier zoveel brandnetels en bramen?” (Daar zijn we niet zo blij mee: dat wijst op een teveel aan stikstof). “Hoe komen de vissen voorbij de waterkrachtcentrale?” (Er zijn vijftien vistrapjes en daar doen ze soms een week over). “Hoe weten de vissen bij de zijstromen waar ze moeten afslaan?” (Doordat er op een slimme manier stenen zijn geplaatst). Er worden eenden en beekjuffers gespot en de leerlingen fotograferen er geestdriftig op los.

Angela vertelt over het succesverhaal van de teruggekeerde dassen in Sint-Michielsgestel en over hoe belangrijk het is om water ‘vast te houden’ en hoe je daaraan zelf kan bijdragen.

Van natuurbeleving naar natuurbegrip

De jonge natuuronderzoekers lijken alles gretig te absorberen. Dan zit het rondje natuur er alweer op en rest Angela nog de leerlingen het nuttigste natuuradvies meegeven: “Blijf goed rondkijken!” Terwijl ze hen tevreden glimlachend nakijkt, scheert er zowaar een heus ijsvogeltje over het glinsterende wateroppervlak.

De Natuurgroep Gestel heeft zich gaandeweg gespecialiseerd op het gebied van natuurontwikkeling en -behoud in alle kernen van Sint-Michielsgestel en omgeving, maar speerpunt is en blijft ‘natuurbeleving’ voor iedereen: particulieren, schoolklassen, bedrijven, expats en overheden. Met die natuurbeleving en het genieten van die natuur begint een beter bewustzijn en hogere waardering van de natuur, zo leerde de ervaring.

Angela Heetvelt geeft een excursie aan leerlingen van het Elde College, foto: BMF

Gezien als echte partner

“Ik ben 25 jaar lid van deze hele sympathieke natuurgroep en sinds een tijdje ook voorzitter”, aldus Angela. Een stap die goed voelde, zo vertelt ze. “De natuur gaat me aan het hart en ik doe graag iets voor mijn omgeving. Het kost wat tijd, maar je ontmoet zoveel enthousiaste mensen en ik krijg er weer zoveel energie voor terug!”, verzekert ze.

Er liggen wel wat uitdagingen overigens. “Om de veertigers te binden moeten we extra inspanning leveren, maar dat slaat inmiddels aan. Ook willen we graag bij zaken als woningbouw nog meer ‘aan de voorkant’ betrokken worden door de overheid, zodat je niet achteraf teleurgesteld moet vaststellen dat er meer kostbare natuur verloren ging dan echt noodzakelijk was. Maar ook dat gaat de goede kant op: door het gemeentebestuur worden we steeds meer als echte partner gezien. Men weet inmiddels wel dat we geen actiegroep zijn die overal ‘Nee!’ op roept, maar dat we wel graag willen meedenken.”

Al veel gewonnen

“Wat dat betreft is er hier al veel gewonnen voor de natuur. Dat komt overigens in hoge mate door de inzet van Brabants Landschap en Stichting ARK, die óók hun mannetje staan als het gaat om natuurontwikkeling. De afgelopen twee jaar deden we hier mee aan Plan Boom, om een miljoen extra bomen in Brabant te realiseren, een initiatief van onder meer de Brabantse Milieufederatie. Er liggen nog genoeg mogelijkheden om groene gebieden hier meer te verbinden met nieuwe aanplant, dus ook het komende plantseizoen zullen we weer volop aan de slag gaan. Bomen zijn er nooit genoeg.”

De natuurgroep kan rekenen op veel actieve leden, maar ook op behoorlijk wat bezoekers van de activiteiten. “Er komen zelfs mensen helemaal uit Almkerk naar onze excursies. Dan doe je toch iets goed waarschijnlijk!”, zo lacht ze.

Blijven prikkelen

“We willen blijven informeren én blijven prikkelen. Je hoeft echt geen uitzonderlijke natuurkennis te hebben om hier als actief lid mee te draaien. De verbinding met de aarde voelen is het belangrijkste. Dat klinkt misschien cliché, maar daar begint het altijd. En zelfs iets kleins doen is de moeite waard.”

Over de toekomst kan ze alleen maar positief zijn. “Ik zie nog heel veel kansen en nieuwe ideeën om op verschillende manieren te vergroenen. Daarvoor is samenwerking met andere organisaties en de overheid wel onmisbaar, zo weten we inmiddels. Ook over de instroom van jongeren ben ik positief. Jonge mensen worden soms als meer ‘ik-gericht’ getypeerd, maar ik zie toch ook veel jongeren die oog voor hun omgeving hebben.”

Samenvattend spreekt ze zonder reserves haar vertrouwen uit. “Er is een mooie solide basis nu in de natuurgroep om op verder te bouwen, met de uitdagingen die er zeker zijn. Ook als ik er straks niet meer zou zijn, gaat het goede werk gewoon door!”

*Deze interviews zijn een initiatief van de Brabantse Milieufederatie, maar geven niet noodzakelijk het standpunt van de Brabantse Milieufederatie weer.

Ontdek meer groene verhalen

Jubileum Brabantse Milieufederatie

De Brabantse Milieufederatie bestaat 50 jaar. En dat succes is niet slechts iets van ons, maar is het succes van alle groene vrijwilligers die zich inzetten voor natuur, milieu en klimaat in Brabant.

Sinds 1972 samen sterk voor een mooi en duurzaam Brabant!

50 JAAR MILIEUBEWEGING

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!