Klimaatadaptatie: Wat levert het mij op?

Blog | Thema: Water & Klimaat

december 20, 2021

Klimaatadaptatie: Wat levert het mij op?

Door klimaatopwarming nemen de extremen in het weer toe.

Als Brabantse Milieufederatie zetten we ons in om klimaatopwarming tegen te gaan. Ook als we de wereldwijde temperatuurstijging beperkt houden, is het noodzakelijk om ons aan te passen aan het klimaat. Klimaatadaptatie is daarom ook in jouw voordeel.

Door: Marijke Schipper

In dit artikel duiken we in de wereld van water en klimaat, maar laten we beginnen met het verschil tussen klimaatmitigatie en klimaatadaptatie:

 • Klimaatmitigatie is het voorkomen van klimaatverandering. Voorbeeld: Het inperken van de CO2-uitstoot van grote industriegebieden is klimaatmitigatie.
 • Klimaatadaptatie is het voorkomen van de gevolgen van klimaatverandering. Voorbeeld: Het verhogen van onze dijken valt dan ook in de categorie klimaatadaptatie.

Warmer, droger en natter

Nog te vaak is er het ouderwetse idee: in Nederland hoeven we toch enkel de dijken te verhogen langs de kust en de rivieren? Maar niets is minder waar.

Voor Noord-Brabant geldt dat het warmer, droger en natter wordt Aveco de Bondt. (n.d.). Stresstest Noord-Brabant. . Het beeld van ondergelopen straten, zoals in Limburg gaan we in de nabije toekomst niet alleen langs de rivieren zien, dit kan ook gebeuren in gebieden die niet langs grotere wateren liggen.

Naast te veel neerslag wordt het ook droger. Zo waren de zomers van 2018, 2019 en 2020 ongekend droog. Daarnaast wordt het ook heter, wat betekent dat de gevoelstemperatuur op warme dagen tot boven de 50 graden Celsius kan stijgen in de grote steden. Net zoals dat we dat hebben meegemaakt in 2019 toen het bijna overal 40 graden werd en de gevoelstemperatuur daarmee nog hoger kwam te liggen.

Economische schade en gezondheidsproblemen

Het veranderende weer brengt veel economische schade en gezondheidsproblemen met zich mee. Niet iedere gemeente heeft te maken met dezelfde gevolgen van klimaatverandering. De gevolgen voor economie en gezondheid verschillen daarom ook.

Niets doen tegen klimaatverandering gaat ons heel veel geld kosten. Door lagere gewasopbrengsten, meer natuurbranden en schade aan gebouwen en infrastructuur kan de schade per inwoner oplopen tussen de 300 euro in de gemeente Geldrop-Mierlo tot wel 30.900 euro in gemeente Moerdijk. En dit is alleen nog maar de schade van door klimaatverandering veroorzaakte droogte. Dezelfde berekeningen zijn gemaakt voor wateroverlast, hitte en overstromingen.

Iedereen zal deze kosten moeten dragen. Op klimaatschadeschatter.nl kan je zien wat klimaatverandering gaat kosten in jouw gemeente.

Impact die je zelf kan hebben

Het goede nieuws is dat deze scenario’s geen rekening hebben gehouden met klimaatadaptieve maatregelen. De overheid is hier al hard mee bezig, maar jij kan ook een handje helpen.

De maatregelen die jij neemt als woningbezitter hebben namelijk positieve gevolgen voor zowel jouw buurt als het hele watersysteem in jouw regio. Met een paar kleine aanpassingen kan je bijdragen om bodemdaling, wateroverlast, droogteschade en verzilting deels te voorkomen Carmen, N. B., Hunt, W. F., & Anderson, A. R. (2014). Evaluating the Performance of Disconnected Downspouts on Existing and Amended Lawns as a Stormwater Control Measure. In World Environmental and Water Resources Congress 2014 (pp. 125-134). .

Door slimme keuzes te maken, heb je zelf minder last van klimaatverandering:

 • Groen dak: Met een groen dak heb je in de zomer minder last van hitte. Dit kan in huis tot wel een paar graden schelen Besir, A. B., & Cuce, E. (2018). Green roofs and facades: A comprehensive review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 82, 915-939. . In de winter kan een groen dak energiebesparend werken. De bouw van een groen dak is een maatregel waar bijna iedere gemeente subsidie voor beschikbaar stelt. Heb je zonnepanelen? Zonnepanelen genereren tot wel 10% meer energie wanneer je een groen dak hebt Kohler, M., Feige, R., & Wiartalla, W. (2007). Interaction between PV-systems and extensive green roofs. . Lees verder…
 • Groene tuin: Je kan je tuin ook groener te maken, daarmee vang je meer water op. Je tuin heeft zo minder last van de droogte in de zomer. Het is daarnaast minder warm in je huis. Ook het onttegelen van je tuin is veelal gesubsidieerd. Lees verder…
 • Afkoppelen regenwater: Wat ook veelal gesubsidieerd is, dat is het ontkoppelen van je regenpijp. Door het opvangen van het water zorg je ervoor dat je in de zomer minder water gebruikt. Ook dit scheelt geld. Lees verder…

Informatiepunt Klimaatadaptatie

Iedereen kan bijdragen aan een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving. Bekijk al onze blogs en ontdek alle mogelijkheden.

Onze laatste blogs

ONTVANG UPDATES

 • Blog
  26 juni 2024 Nat natter natst en droger dan droog: weersextremen, wat doen we ertegen?
 • Blog
  28 mei 2024 Invasieve exoten in Brabant: kans of bedreiging?
 • Blog
  24 mei 2024 6 juni EU-verkiezingen: gelukkig hebben we Europa nog!
 • Blog
  07 mei 2024 Oud-voorzitter Gertjan Endedijk blikt terug
 • Blog
  22 maart 2024 Helden van Plan Boom: Angela Heetvelt

Meer blogs

DOE MET ONS MEE
Samen werken we aan een mooi en duurzaam Brabant!