Klimaatadaptatie: Start een burgerinitiatief

Blog | Thema: Water & Klimaat

april 28, 2021

Word lokaal actief, start een burgerinitiatief

Foto door Fonsi Fernández via Unsplash

Of het nu gaat om het vergroenen van de straat of het klimaatbestendig maken van de wijk, samen met je buren kan je een belangrijke bijdrage leveren aan natuur en biodiversiteit in jouw omgeving. Ontdek de kracht van een groen burgerinitiatief.

Een burgerinitiatief is een samenwerking van bewoners in een straat, wijk of gemeente. Groene burgerinitiatieven kunnen zich op verschillende projecten richten. Ook het klimaatbestendig maken van je eigen leefomgeving kan heel goed via een burgerinitiatief, denk hierbij aan:

  • Het gezamenlijk aanleggen van een groendak
  • Het groener maken van een park of schoolplein
  • Het gezamenlijk aanschaffen van regentonnen of het afkoppelen van je dak

Door samen een project te starten, kan je taken verdelen, van elkaars kennis gebruik maken en geld besparen doordat je gezamenlijk mogelijk voordeliger kunt inkopen. Daarnaast kan je als burgerinitiatief vaak gebruik maken van verschillende subsidies. Daarmee is het nog aantrekkelijker om je buurt klimaatbestendig(er) te maken!

GROENE SUBSIDIES

Brabantse voorbeelden

Meerdere initiatieven binnen Brabant houden zich al bezig met het klimaatbestendig maken van hun leefomgeving. Bijvoorbeeld Burgerinitiatief KANT, De Natuurtuin, Met elkaar voor Mekaar en Regenwacht 040.

Burgerinitiatief KANT (KlimaatAdaptatieve Natuur en Tuinen)
Dit initiatief stimuleert inwoners in de gemeente Vught om hun tuin klimaatadaptatief te maken. Zo zet KANT campagnes op, zoals bijvoorbeeld #laatzeliggen over bladafval, en organiseert KANT jaarlijks een open tuinenroute. Op de website welkombijkant.nl kan iedereen de klimaatscore van zijn of haar tuin berekenen inclusief advies voor verbeteringen.

De Natuurtuin in Tilburg
Vrijwilligers verzorgen sinds 5 jaar het onderhoud van de Natuurtuin in hun buurt. Op Tilburg.nl lees je meer over het werk dat er wordt gedaan.

Burgerinitiatief Met elkaar voor Mekaar
Het burgerinitiatief ‘Met elkaar voor mekaar’ (MevM) stimuleert inwoners in Sint-Michielsgestel om hun daken af te koppelen. Bekijk de site van Met elkaar voor Mekaar.

Regenwacht040
In Eindhoven is het burgerinitiatief Regenwacht040 bezig met inwoners helpen om hun regenpijp af te koppelen. Op hun website regenwacht040.nl roepen ze Eindhovenaren op om mee te denken over afkoppelstrategieën, die in een verdiepingssessie zullen worden besproken.

Aansluiten of oprichten?

Als je aan de slag gaat met je eigen tuin kan het al gauw gaan kriebelen om ook jouw eigen buurt klimaatbestendig te maken. Als je buurtgenoten ook enthousiast zijn, sta je eigenlijk al aan het begin van een initiatief.

Aansluiten bij bestaand initiatief
In veel Brabantse gemeenten zijn er al lokale burgerinitiatieven actief. Bij de gemeente kan je navragen welke projecten er al lopen en kan je inventariseren of er iets tussen zit waarbij je zou willen aansluiten.

LOKALE NATUURORGANISATIES

Nieuw initiatief oprichten
Is er nog geen burgerinitiatief actief in jouw gemeente op het terrein van klimaatadaptatie, dan is het wijs om zelf een initiatief op te richten. Op de site IVN.nl van IVN Natuureducatie vind je meer informatie over het starten van een groen buurtproject.

Ook wanneer je een project wilt starten, bijvoorbeeld samen met de buren een groendak aanleggen of de daken afkoppelen, kan je contact opnemen met de gemeente om te kijken of jullie in aanmerking komen voor subsidie.

Informatiepunt Klimaatadaptatie

Iedereen kan een bijdrage leveren aan een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving. Ontdek wat je zelf kan doen en hoe de gemeente je kan helpen.

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

Onze laatste blogs

ONTVANG UPDATES

  • Blog
    22 maart 2024 Helden van Plan Boom: Angela Heetvelt
  • Blog
    21 maart 2024 Duurzame opleidingen in Brabant
  • Blog
    14 maart 2024 De 'circulaire economie': wat is dat?
  • Blog
    27 februari 2024 Plantaardig uit eten in Noord-Brabant: vijf tips voor een (h)eerlijk etentje
  • Blog
    22 januari 2024 10 meestgestelde vragen over Natura 2000-gebieden

Meer blogs

JE HOEFT NIETS TE MISSEN Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!