Klimaatadaptatie: 3 x Regenwater gebruiken in huis

Blog | Thema: Water & Klimaat

februari 17, 2021

3 x Regenwater gebruiken in huis

Gemiddeld valt er ruim 700 liter regen per vierkante meter in Nederland per jaar. Als een klein deel hiervan wordt opgevangen, kan dit dus goed gebruikt worden voor de wasmachine of het doorspoelen van de wc. Regenwater gebruiken in huis doe je met deze 3 tips. 

Een regenwatertank of -buffer slaat regenwater op en kan worden aangesloten op de wasmachine of toilet. De besparing kan oplopen tot zo’n 50% van je drinkwaterverbruik. Je kan nog meer geld besparen door samen met je buren een tank aan de schaffen en deze te gebruiken. Zo heb je nog meer voordeel als het regent.

1. Kunststof regenwatertank

Aangezien een kunststof tank licht is, kunnen ze inpandig op zolder, in de kruipruimte, of in de tuin geplaatst worden. Kleinere reservoirs kunnen aan elkaar worden gekoppeld om de gewenste reservoirinhoud te bereiken. De tank wordt aangesloten op de hemelwaterafvoer, zo vang je heel eenvoudig het regenwater op.

●●○○ Moeilijkheid
●●○○ Impact
●●●○ Kosten
●○○○ Onderhoud

Voordeel: in verschillende vormen verkrijgbaar.

2. Betonnen regenwatertank

Betonnen reservoirs zijn sterk en hebben een ruwe oppervlaktestructuur. Micro-organismen kunnen zich aan de ruwe wanden hechten en de aanwezige verontreiniging afbreken. Deze stevige watertanks worden ingegraven in de tuin en de regenpijp wordt hierop aangesloten. Zo stroomt het regenwater eenvoudig en snel in de tank. Een pomp zorgt ervoor dat het regenwater binnenshuis te gebruiken is.

●●●● Moeilijkheid
●●○○ Impact
●●●● Kosten
●○○○ Onderhoud

Voordeel: erg stevig waardoor de tank minder snel beschadigt.

3. Regenwaterzak voor kruipruimte

Een regenwaterzak is makkelijk te plaatsen doordat deze niet ingegraven hoeft te worden. Bij hogere grondwaterstanden moet bij reservoirs in de tuin en de kruipruimte rekening worden gehouden met opdrijven. Bij kunststofreservoirs met een laag gewicht kan de tank worden verzwaard met een laag met grind of granulaat. Deze laag vormt tegelijk de ondergrond waarop verontreiniging kan worden afgebroken.

●●○○ Moeilijkheid
●●○○ Impact
●●○○ Kosten
●○○○ Onderhoud

Voordeel: het formaat van de regenwaterzak kan op maat worden gemaakt en graafwerk is niet nodig.

Meer weten?

Informatiepunt Klimaatadaptatie

Iedereen kan bijdragen aan een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving. Bekijk al onze blogs en ontdek alle mogelijkheden.

Onze laatste blogs

ONTVANG UPDATES

  • Blog
    22 maart 2024 Helden van Plan Boom: Angela Heetvelt
  • Blog
    21 maart 2024 Duurzame opleidingen in Brabant
  • Blog
    14 maart 2024 De 'circulaire economie': wat is dat?
  • Blog
    27 februari 2024 Plantaardig uit eten in Noord-Brabant: vijf tips voor een (h)eerlijk etentje
  • Blog
    22 januari 2024 10 meestgestelde vragen over Natura 2000-gebieden

Meer blogs

DOE MET ONS MEE
Samen werken we aan een mooi en duurzaam Brabant!