Klimaatadaptatie: 3 x Zo vergroen je jouw balkon

Blog | Thema: Water & Klimaat

december 20, 2021

3 x Zo vergroen je jouw balkon

Het vergroenen van jouw balkon zorgt voor minder extreme hitte, zowel voor jezelf als voor je buren. En er zijn nog meer redenen om je balkon te voorzien van meer groen. Daarom 3 tips om je balkon groener en mooier te maken.

Door: Marijke Schipper

In de zomer voelt het op een balkon al snel akelig warm als de zon een beetje schijnt en de temperatuur boven de 20 graden Celsius uitkomt. Dit noemen we het ‘hitte-eiland effect’.

Het hitte-eiland effect ontstaat wanneer een bepaalde plek bebouwd is en er minder vegetatie, zeg beplanting, staat. Op een balkon zonder groen kan het al snel 5 tot 10 graden (!) Celsius warmer aanvoelen dan daadwerkelijke omgevingstemperatuur. En deze warmte kan ook gevaarlijk zijn voor je gezondheid Heaviside, C., Macintyre, H., & Vardoulakis, S. (2017). The urban heat island: implications for health in a changing environment. Current environmental health reports, 4(3), 296-305. . Daarnaast zorgt dit ervoor dat het in jouw directe omgeving ook warmer is.

Genoeg redenen dus daar wat aan te doen!

Voordelen groen balkon

Het vergroenen van je balkon brengt veel voordelen met zich mee. Het zorgt voor een gezondere luchtkwaliteit, het bespaart energie, de planten nemen CO2 op en je maakt van je balken een beter leefgebied voor vlinders en andere insecten.

Zelfs op balkons met een kleine oppervlakte zijn er mogelijkheden. Voor het vergroenen van een balkon hoeven de planten of bloemen echt niet het overgrote deel van de ruimte op jouw balkon in te nemen. Daarnaast zijn deze methoden heel eenvoudig. Je hoeft echt geen balkonier te zijn, al mag dat natuurlijk altijd.

1. Plantenbakken

De makkelijkste manier om je balkon te vergroenen is om aan de reling van je balkon bakken met bloemen of planten te hangen. Dat is niet alleen makkelijk, het ziet er ook meteen leuk uit!

●○○○ Moeilijkheid
●○○○ Impact
●○○○ Kosten
●○○○ Onderhoud

2. Klimplanten

Wil je een effectievere maatregel die nog minder ruimte inneemt? Je kan klimplanten laten groeien langs de muren of de rand van je balkon. Dit staat niet alleen heel leuk, klimplanten werken ook nog eens verkoelend in huis. De verkoeling kan wel een aantal graden schelen in je huis, afhankelijk van het weer Besir, A. B., & Cuce, E. (2018). Green roofs and facades: A comprehensive review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 82, 915-939. . Daarnaast houden klimplanten in de wintermaanden juist de warmte binnen Raji, B., Tenpierik, M. J., & van den Dobbelsteen, A. (2015). The impact of greening systems on building energy performance: A literature review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 45, 610-623. .

●●○○ Moeilijkheid
●●●● Impact
●●○○ Kosten
●●●○ Onderhoud

3. Moestuin

Heb je iets meer ruimte? Ga dan voor een kleine moestuin. Want: des te meer groen, des te meer verkoeling. Dit kan al snel het verschil maken tussen 21 graden en 26 graden op je balkon, zelfs wanneer je maar 1/3 van je balkon vergroent Su, Y. M., & Hsieh, C. J. (2019). The Influence of Balcony Greening of High-Rise Buildings on Urban Wind and Thermal Environment: A Case of an Ideal City. In International Summer School-Conference “Advanced Problems in Mechanics” (pp. 213-221). Springer, Cham. . Daarnaast zijn veel groenten en kruiden onderhoudsarm. Bovendien heb je meteen profijt van je investering. Nu hoef je niet meer iedere dag naar de supermarkt om dure plastic bakjes met basilicum of dille te kopen.

●●○○ Moeilijkheid
●●●○ Impact
●●○○ Kosten
●●○○ Onderhoud

Zou je graag zelf je kruiden willen verbouwen, maar heb je minder ruimte? Ga dan voor verticale zakken aan de muur waar de kruiden inpassen.

Aandachtspunt
Ga van tevoren na wat precies de draagkracht is van je balkon. Dit kan namelijk invloed hebben op wat voor beplanting je kan aanbrengen op je balkon. Bekijk de brochure ‘Vergroen je balkon’ van de tuinbranche voor meer informatie.

Informatiepunt Klimaatadaptatie

Iedereen kan bijdragen aan een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving. Bekijk al onze blogs en ontdek alle mogelijkheden.

Onze laatste blogs

ONTVANG UPDATES

 • Blog
  24 mei 2024 6 juni EU-verkiezingen: gelukkig hebben we Europa nog!
 • Blog
  07 mei 2024 Oud-voorzitter Gertjan Endedijk blikt terug
 • Blog
  22 maart 2024 Helden van Plan Boom: Angela Heetvelt
 • Blog
  21 maart 2024 Duurzame opleidingen in Brabant
 • Blog
  14 maart 2024 De 'circulaire economie': wat is dat?

Meer blogs

DOE MET ONS MEE
Samen werken we aan een mooi en duurzaam Brabant!