KANT uit Vught: ‘Klimaatbestendig maken van je omgeving is mensenwerk’

Blog | Thema: Water & Klimaat

februari 17, 2022

“Klimaatbestendig maken van je omgeving is mensenwerk”

Foto van een groene en klimaatbestendige omgeving. Huizen in Vugt, met auto's en een watergang met groene kaders en een grote treurwilg.
Foto: KANT

Het burgerinitiatief KANT is een opgezet door een aantal Brabanders die hun omgeving klimaatbestendig willen inrichten. Zo gaan ze aan de slag in Vught, Helvoirt en Cromvoirt met het aanpassen van tuinen en huizen aan het veranderende klimaat.

Een van de oprichters van KANT (kort voor ‘Klimaat Adaptieve Natuur en Tuinen’) is John Vermeer. Hij verzorgt samen met Tiny Vermeer de communicatie. Volgens John begon het allemaal toen een aantal inwoners van Vught en experts aanwezig waren bij een informatieavond over klimaatadaptatie.

John: “Tijdens die avond realiseerden we ons dat het lastig is voor een gemeente om klimaatbestendig beleid te voeren in de private ruimte.”

Privégrond, zoals voor- en achtertuinen, is vaak eigendom van individuen. De overheid heeft hier minder over te zeggen. Om inwoners te verleiden om toch aan de slag te gaan met klimaatadaptatie zag KANT dat bewoners meer praktische handvaten nodig hebben om hun eigen terrein klimaatbestendig in te richten.

Geboorte van stichting KANT

De initiatiefnemers zijn in eerste instantie gaan praten met andere groene organisaties in de gemeente, om misschien daar als werkgroep aan de slag te gaan. Ze merken tijdens die gesprekken dat een aparte werkgroep rondom het thema klimaatadaptatie lastig onder te brengen is binnen de bestaande groene of duurzame organisaties in hun buurt.

Ze besluiten om zelf een organisatie op te zetten: stichting KANT is geboren. Al snel zijn ze in gesprek met de gemeente en het waterschap over de vraag of een van de organisaties hen van budget en ondersteuning kunnen voorzien. Dat is nodig omdat bepaalde activiteiten nu eenmaal geld kosten.

“Sommige activiteiten doen we alleen met vrijwilligers. Maar soms huren we mensen in en dat kan dan van het budget. Klimaat is te belangrijk om alleen door vrijwilligers te laten doen. We moeten ook naar betaalde krachten met het klimaat gaan kijken”, zegt John Vermeer.

Ondersteunen bij acties

KANT organiseert verschillende acties. Denk bijvoorbeeld aan het afkoppelen van regenpijpen en het vergroenen van je achtertuin. Ze helpen ook inwoners van Vught wanneer ze zelf acties willen organiseren. Een voorbeeld hiervan is het aanleggen van een groen dak.

Voor de aanleg van groene daken kan je subsidie krijgen van het buurtnatuur- en buurtwaterfonds Noord-Brabant. Een voorwaarde is dat je bij een subsidieaanvraag geen privérekening mag gebruiken. KANT stelt de eigen bankrekening ter beschikking. Na afronding van het project maakt KANT vervolgens het subsidiegeld over naar de betreffende inwoners.

Succesvol burgerinitiatief klimaatadaptatie

Binnen twee jaar was KANT een succes initiatief van en voor Brabanders. “We hebben de communicatie goed ingericht en dan ben je dus goed zichtbaar voor mensen. Dat blijkt ook weer uit de vroege gemeenteraadsverkiezingen hier, we stonden namelijk in bijna alle partijprogramma’s.”

Vanuit de omliggende gemeenten krijgt John nu ook verzoeken om daar op te starten. “We zijn met een andere gemeente aan het kijken hoe ze dat het beste kunnen inrichten. Het hoeft namelijk niet altijd in de vorm van een burgerinitiatief. Ze zouden bijvoorbeeld ook een ‘regenpijp afkoppelcoach’ kunnen inhuren.”

Tips voor een eigen initiatief

Wanneer je zelf een bewonersinitiatief wil beginnen heeft John nog wel een aantal tips.

Stap 1: Begin. Van niets naar een eerste actie is de grootste stap. Begin met acties waar je energie van krijgt en vind medestanders.

Stap 2: Wanneer je medestanders hebt gevonden, leg dan contacten met andere groene en duurzame clubs.

Stap 3: Leg ook contact met de gemeente. Wanneer je acties organiseert in de publieke ruimte, dan heb je vaak toestemming nodig van de gemeente. Daarnaast kan de gemeente een grote medestander zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook samen optrekken in de communicatie.

“We moeten ons nu echt gaan voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Er zijn nog zo veel plekken waar er helemaal niets gebeurd,” benadrukt John.

“Initiatieven zijn nodig. Je hoeft zelf niets meer te bedenken, al het materiaal is er en meestal al driedubbel. Het belangrijkste is om te bedenken hoe mensen echt wat gaan doen. Hoe krijg je een persoon zo ver dat hij één tegel uit de achtertuin haalt. Hoe kun je hem of haar ontzorgen en inspireren?”

Ga zelf aan de slag

Ben je nou geïnspireerd geraakt? Er zijn al een aantal burgerinitiatieven actief. Je kan bij jouw gemeente navragen welke projecten er zijn in jouw Brabantse buurt, wijk of gemeente.

Of neem een kijkje op de website van KANT.

Informatiepunt Klimaatadaptatie

Iedereen kan bijdragen aan een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving. Bekijk al onze blogs en ontdek alle mogelijkheden.

Onze laatste blogs

ONTVANG UPDATES

  • Blog
    22 maart 2024 Helden van Plan Boom: Angela Heetvelt
  • Blog
    21 maart 2024 Duurzame opleidingen in Brabant
  • Blog
    14 maart 2024 De 'circulaire economie': wat is dat?
  • Blog
    27 februari 2024 Plantaardig uit eten in Noord-Brabant: vijf tips voor een (h)eerlijk etentje
  • Blog
    22 januari 2024 10 meestgestelde vragen over Natura 2000-gebieden

Meer blogs

DOE MET ONS MEE
Samen werken we aan een mooi en duurzaam Brabant!