22 september | Cursus voedselbossen (= DIGITAAL)

Project | Thema:

Cursus: Basiscursus voedselbossen | September 2020

LET OP: deze activiteit heeft al plaatsgevonden.

Brabanders houden van lekker en goed eten. Dat voedsel kunnen we ook duurzaam produceren in ons eigen voedselbos. Wil je zelf aan de slag met een voedselbos? Schrijf je dan nu in voor onze cursus voedselbossen en leer van de besten.

Voedselbospionier Wouter van Eck verzorgt samen met Martijn Ballemans de basiscursus voedselbossen. Allebei hebben ze jarenlange ervaring met permacultuur en het creëren van voedselbossen. Zo is Wouter van Eck een van de mensen achter het grootste voedselbos van Europa, het voedselbos in Schijndel. In drie avonden en één praktijkdag leren ze je de basisprincipes om zelf aan de slag te gaan met een voedselbos.

Voedselbossen zijn productiebossen en bestaan uit zeven tot negen productieve lagen. Deze lagen vormen samen een zelfstandig ecosysteem dat gebruikt maakt van natuurlijke processen en kringlopen. Het principe uit de permacultuur speelt hierin een grote rol: werk de natuur niet tegen, maar werk ermee samen. Er wordt dan ook geen gebruik gemaakt van pesticiden en er wordt niet bemest. Zo wordt er bijvoorbeeld voor gekozen luizen met lieveheersbeestjes te bestrijden en wespen met vogels. Om niet te hoeven bemesten wordt gebruik gemaakt van natuurlijke processen en kringlopen die een rijke en voedzame bovenlaag creëren uit afgevallen bladeren: de humuslaag.

Programma

De cursus bestaat uit drie avonden en een afsluitende praktijkdag. Tijdens deze dag bezoek je een bestaand professioneel voedselbos: Volmeer in Sint-Michielsgestel van Den Food Bosch.

Permacultuur en voedselbossen 
Datum: dinsdag 22 september 2020
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Theater De Boemel, Tilburg

Voedselbossen 1 
Datum: dinsdag 29 september 2020
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: via ZOOM

Voedselbossen 2 
Datum: dinsdag 6 oktober 2020
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: via ZOOM

Praktijkdag 
Datum: zondag 11 oktober
Tijd: volgt op een later moment
Locatie: Voedselbos Volmeer, Sint-Michielsgestel

Ga nu zelf aan de slag met voedselbossen. De inschrijfkosten voor de gehele cursus van drie avonden en een praktijkdag bedragen € 199,-. Er is slechts plaats voor 25 deelnemers, de cursus start vanaf minimaal 20 deelnemers.

De ontwikkeling van deze cursus is mede mogelijk gemaakt door FoodUp! Brabant.

Tags:

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!