Vanaf 2 november | Basiscursus voedselbossen

Project | Thema: Voedselbossen

Training | Basiscursus voedselbossen (vanaf 2 november 2021)

Brabanders houden van lekker en goed eten. Dat voedsel kunnen we ook duurzaam produceren in ons eigen voedselbos. Wil je zelf aan de slag met een voedselbos? Meld je nu aan voor de basiscursus voedselbossen!

AANMELDEN

Voedselbospionier Wouter van Eck verzorgt samen met Martijn Ballemans de basiscursus voedselbossen. Allebei hebben ze jarenlange ervaring met permacultuur en het creëren van voedselbossen. Zo is Wouter van Eck een van de mensen achter het grootste voedselbos van Europa, het voedselbos in Schijndel. In drie avonden leren ze je de basisprincipes om zelf aan de slag te gaan met een voedselbos.

Voedselbossen zijn productiebossen en bestaan uit zeven tot negen productieve lagen. Deze lagen vormen samen een zelfstandig ecosysteem dat gebruikt maakt van natuurlijke processen en kringlopen. Het principe uit de permacultuur speelt hierin een grote rol: werk de natuur niet tegen, maar werk ermee samen. Er wordt dan ook geen gebruik gemaakt van pesticiden en er wordt niet bemest. Zo wordt er bijvoorbeeld voor gekozen luizen met lieveheersbeestjes te bestrijden en wespen met vogels. Om niet te hoeven bemesten wordt gebruik gemaakt van natuurlijke processen en kringlopen die een rijke en voedzame bovenlaag creëren uit afgevallen bladeren: de humuslaag.

Programma

De cursus bestaat uit drie avonden en een praktijkdag.

Permacultuur en voedselbossen 
Datum: dinsdag 2 november 2021
Tijd: 19.15 – 21.30 uur (nazit tot 22.00 uur)
Locatie: Fysieke bijeenkomst*

Voedselbossen 1 
Datum: dinsdag 9 november 2021
Tijd: 19.15 – 22.00 uur
Locatie: Online bijeenkomst

Praktijkdag
Datum: zondag 14 november 2021
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Locatie: Fysieke bijeenkomst*

  • Adres volgt op een later moment.

Voedselbossen 2 
Datum: dinsdag 16 november 2021
Tijd: 19.15 – 22.00 uur
Locatie: Online bijeenkomst

Ga nu zelf aan de slag met voedselbossen. De inschrijfkosten voor de gehele cursus van drie avonden en een praktijkdag bedragen € 199,-. Er is slechts plaats voor 25 deelnemers, de cursus start vanaf minimaal 20 deelnemers.

INSCHRIJVEN

* Onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen, de Brabantse Milieufederatie behoudt het recht om de cursus online te geven of te verplaatsen als de coronamaatregelen daarom vragen.

De ontwikkeling van deze cursus is mede mogelijk gemaakt door FoodUp! Brabant van de Provincie Noord-Brabant.

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!