Studentenvereniging SSR-W: Groene daken voor studenten

Blog | Thema: Water & Klimaat

februari 21, 2022

Groene daken voor studenten


De groene transitie is volop in beweging, ook onder studenten. Zo heeft Lisa van den Wildenberg samen met haar studentenvereniging SSR-W een groen dak aangelegd. “Er zijn vele redenen om een groen dak aan te leggen als vereniging”, zegt Lisa enthousiast.

Een groen dak verhoogt de biodiversiteit in de omgeving, het werkt om water op te vangen om daarmee de riolen te ontlasten, het dempt geluid en zorgt voor verkoeling op warme dagen. Daarnaast ziet het er ook leuk uit.

Gemakkelijk zelf aan te leggen

Veel daken komen in aanmerking voor een groen dak, zo ook de carport van SSR-W. Als lid van de duurzaamheidscommissie bij SSR-W bedacht Lisa met haar andere commissieleden het plan om het groene dak aan te leggen.

“Om de kosten wat te drukken hebben we gekeken of we het dak ook zelf konden leggen”, legt Lisa uit. “Dit bleek heel makkelijk. We hebben de spullen uiteindelijk besteld bij een bedrijf die alles aanleverde. Met deze kant-en-klaar pakketten hebben we uiteindelijk op een zomerdag het hele dak aangelegd met nog geen vijf mensen.”

Nu ligt er op de carport van studentenvereniging SSR-W een mooi dak van sedumplanten en bloemen voor ongeveer € 800,-.

Tips voor studentenverenigingen

Voor andere verenigingen heeft Lisa nog een aantal tips:

  1. Wanneer je kosten wilt besparen, is het handig als je het dak zelf aanlegt. Zorg dan wel dat je een aantal mensen beschikbaar hebt die kunnen sjouwen.
  2. Kijk of er subsidie beschikbaar is bij jouw gemeente of waterschap voor een groen dak, dit scheelt veel geld.

“Hoewel een groen dak duurzaam is, heeft het geen verdienmodel. Over het algemeen komt er ook bijna geen onderhoud bij kijken, alleen eens per jaar bemesten en in langere droge periodes water geven.”

Informatiepunt Klimaatadaptatie

Ben je nou geïnspireerd geraakt? Op onze website staan tips over het aanleggen van een groen dak. Ook kan je kijken of jouw gemeente subsidie beschikbaar stelt voor een groen dak.

Iedereen kan bijdragen aan een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving. Bekijk al onze blogs en ontdek alle mogelijkheden.

DOE MET ONS MEE
Samen werken we aan een mooi en duurzaam Brabant!