Voedselbossen als kans in de transitie van landbouw

Het huidige landbouwsysteem heeft ons veel gebracht. Maar in een wereld met klimaatverandering, bodemerosie en groei van populatie, is er meer aandacht nodig voor duurzaamheid. De principes van permacultuur zouden een rol kunnen spelen in de transitie naar duurzame landbouw. Studenten van de HAS Hogeschool analyseerden de mogelijkheden van Nederlandse voedselbossen als voorbeeld van een verdienmodel volgens de principes van permacultuur. Hun conclusie: permacultuur als ontwerpsysteem kan naast ecologische voordelen, ook als verdienmodel succesvol zijn, afhankelijk van de boer die op die manier zijn/haar onderneming vormgeeft.

HAS-studenten Koert van Bemmel, Katharina Grimm, Sandra van der Maas en PJ Beers publiceerden in juli 2017 hun afstudeeropdracht over het potentieel van permacultuurprincipes in de agrifood-transitie. Het volledige rapport is hier te downloaden: The_Potential_of_Permaculture_Principles_in_the_Agrifood_Transition.