Met elkaar voor Mekaar uit Sint-Michielsgestel: Succes van online vrijwilligersplatform

Blog | Thema: Water & Klimaat

februari 21, 2022

Succes van vrijwilligersplatform ‘Met elkaar voor Mekaar’

Er is veel mogelijk om een buurt te vergroenen of klimaatbestendig in te richten. Buurtbewoners hebben vaak ideeën genoeg, maar hoe zorg je voor medestanders? In Sint-Michielsgestel hebben ze de oplossing gevonden in het vrijwilligersplatform Met elkaar voor Mekaar.

Lees ook het blog Klimaatbestendig maken van je omgeving is mensenwerk over KANT uit Vught.

Het vrijwilligersplatform Met elkaar voor Mekaar (MevM) is opgericht omdat een aantal inwoners van Sint-Michielsgestel merkten dat veel mensen goede ideeën hebben voor hun buurt, maar niet wisten hoe ze die plannen konden realiseren.

Succesvol initiatief van en voor inwoners

Het platform is inmiddels gegroeid tot een succesvol platform met grote impact in de lokale gemeenschap. De initiatieven op dit platform variëren van het repareren van speelgoed, het aanleggen van zonnepanelen tot het afkoppelen van regenwater.

Op het moment dat iemand een goed idee heeft, dan kan deze dorpsgenoot zich aanmelden bij het platform. Na het plaatsen van een idee gaat er een mail naar alle deelnemers aan het platform om hen te enthousiasmeren voor het plan.

Eigen initiatief starten

Inwoners van de gemeente Sint-Michielsgestel kunnen zich nu eenvoudig aansluiten bij een lokaal idee. En wanneer er een aantal vrijwilligers voor zo’n burgerinitiatief zijn gevonden, gaan ze met elkaar om tafel, vertelt vrijwilliger René van der Burgt.

“Je moet in eerste instantie bedenken wat je wilt. Een hele gemeente duurzaam maken is een te grote actie. Je moet dus gaan afbakenen. Daarnaast moet je bedenken waarom je dit wilt. Dat is namelijk je motivatie. Wanneer je dit allemaal hebt bedacht ga je een projectplan schrijven.”

Bij een initiatief komt vaak geld kijken. Op dat moment is het belangrijk om te weten welke subsidies er beschikbaar zijn en welke organisaties je kunnen steunen, zowel financieel als inhoudelijk. Dit kan door een gemeente, een waterschap of door een sponsor.

Buren enthousiast maken

De beste manier om buurtbewoners enthousiast te krijgen voor een initiatief is volgens René dat het niet te veel werk kost, daarbij hangt het tegelijkertijd af van het onderwerp. “Het enthousiast krijgen van mensen om met je initiatief mee te doen verschilt per initiatief,” legt René uit.

“Met ons zonnepanelen initiatief hebben we eerst een pitch gezet in een aantal lokale nieuwsbladen. Hierin stond hoe mensen mee konden doen en wat de voordelen waren. Vervolgens hebben we informatieavonden in de dorpshuizen gehouden. Hier voorzagen we inwoners van objectieve informatie en probeerden we duidelijk te maken wat de voordelen en voorwaarden van deze actie waren wanneer ze zich zouden aanmelden.”

Wanneer je een aantal acties hebt gedaan, krijg je meer naamsbekendheid en vertrouwen. Laat ook merken dat je zelf geen winst behaalt uit de actie. Dan is het makkelijker om mensen te interesseren voor een volgend idee.

René: “Gebruik bijvoorbeeld de lokale nieuwsbladen om mensen te interesseren. Maar stap ook zelf op mensen af waarvan je weet dat ze professionele kennis hebben. Het is vaak verbazingwekkend hoeveel kennis en kunde er in je eigen gemeente zit.”

Ga zelf aan de slag

Ben je nou geïnspireerd geraakt? Er zijn al een aantal burgerinitiatieven actief. Je kan bij jouw gemeente navragen welke projecten er zijn in jouw Brabantse buurt, wijk of gemeente.

Of neem een kijkje op de website van Met elkaar voor Mekaar.

Informatiepunt Klimaatadaptatie

Iedereen kan bijdragen aan een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving. Bekijk al onze blogs en ontdek alle mogelijkheden.

Onze laatste blogs

ONTVANG UPDATES

  • Blog
    22 maart 2024 Helden van Plan Boom: Angela Heetvelt
  • Blog
    21 maart 2024 Duurzame opleidingen in Brabant
  • Blog
    14 maart 2024 De 'circulaire economie': wat is dat?
  • Blog
    27 februari 2024 Plantaardig uit eten in Noord-Brabant: vijf tips voor een (h)eerlijk etentje
  • Blog
    22 januari 2024 10 meestgestelde vragen over Natura 2000-gebieden

Meer blogs

DOE MET ONS MEE
Samen werken we aan een mooi en duurzaam Brabant!