1989: Windenergie in de kinderschoenen
1989: Windenergie in de kinderschoenen
In 1989 worden in Brabant de eerste stappen gezet met het collectief opwekken van groene energie. De aandacht is gericht op wind: op een drietal plaatsen wordt een windmolen geïnstalleerd op initiatief van kleine groepen Brabanders. Deze lijken dan nog geenszins op de enorme krachtpatsers die we tegenwoordig gebruiken.
De eerste energiecoöperatie wordt opgericht in Friesland in 1986. Een groep inwoners investeert samen in de eerste Lagerweywindmolen. Drie jaar later volgt Brabant met een soortgelijk initiatief.
Pionieren met windenergie
Na twee jaar voorbereidend werk heeft de Vereniging Collectief Bezit Windmolens (VCBW) Noord-Brabant een plaats gevonden waar de eerste collectieve Brabantse windmolen geplaatst kan worden. De windmolen zal een plek krijgen op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Halsteren. Ook de waterzuiveringsinstallatie zal stroom krijgen van de windmolen. Een tweede windmolen wordt dat jaar in Breda bij het Milieu Educatief Centrum (MEC) geplaatst. Dit gaat gepaard met een tentoonstelling over duurzame energiebronnen van het MEC.
Een derde windmolen komt bij de Kleine Aarde te Boxtel. De Kleine Aarde heeft dan al de nodige ervaring met windmolens. Al in de jaren ’70 staat er op het terrein een zogenaamde zelfbouwmolen: een kleine windmolen die mensen zelf konden bouwen. Het voorbeeld van die molen wordt in 1978 op het terrein geplaatst en er wordt in eigen beheer ook een handboek over uitgegeven. Helaas kon deze molen eind jaren ‘80 windkracht tien niet meer doorstaan en is het tijd voor een nieuwe. Daarom komt er een grotere molen op het terrein die het Piramidehuis van de Kleine Aarde van elektriciteit gaat voorzien.
Ook in 1989: Kabinetscrisis
In 1989 valt het tweede kabinet Lubbers over het zogenaamde reiskostenforfait. Het was slechts één van de vijfhonderd plannen uit het Nationaal Milieubeleidsplan (NMP), het eerste grote pakket milieumaatregelen in Nederland. Het tweede kabinet-Lubbers (CDA en VVD) wilde deze belastingaftrek aftoppen voor het woon-werkverkeer boven de tien kilometer. Van de extra belastinginkomsten moesten de milieuplannen deels betaald worden.
Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl
50 JAAR GROENE VRIJWILLIGERS
Wat betekent natuur- en milieubescherming voor jou?